Arbetsgrupp för vargrevir på Kimitoön

Finlands viltvårdscentral önskar grunda en arbetsgrupp på Kimitoön, vilken koordineras av viltcentralen. Detta emedan det finns ett vargpar, som redan i två år fått ungar. Arbetsgruppens centrala uppgift är att diskutera och förmedla kunskap om vargen och vargreviret, samt ge lokala synpunkter åt viltförvaltningen. Målsättningen är också att försöka minska de skador som orsakas av vargen genom förebyggande åtgärder. Koordinator på riksnivå är specialplanerare Mari Lyly.    

Finlands viltvårdscentrals viltplanerare Jörgen Hermansson berättar om situationen under de två tidigare åren i vargreviret på Kimitoön. Insamlingen av DNA-prov har gått bra i samarbete med olika kontakter och nu vet man att vargparet består av två syskon, som i år fått sin andra kull (troligtvis 3 – 4 valpar). Den ena valpen från i fjol har troligtvis stannat i flocken som så kallad barnvakt. Det har förekommit mycket få skador, men man har upplevt sociala problemen och jakten har påverkats negativt och försvårats.

Man har gjort beslut att grunda en revirsamarbetsgrupp och att viltvårdsföreningens verksamhetsledare Stenström sammankallar till ett konstituerande möte. Kimitoöns natur rf. har valt Gunilla Awellan som sin representant i arbetsgruppen.

Uppgifter om vargen finns på:

Luken Susikanta-arvio 2019 

Jos kohtaat suden metsässä