Ympäristöpalkinto Koneen Säätiölle

Kemiönsaaren luonnon ympäristöpalkinto on myönnetty Koneen Säätiölle Kullan metsässä järjestetyssä Metsäjuhlassa 19.5. 2018 .

Tunnustuksen vastaanotti Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen

 

 

Kemiönsaaren luonto ry on myöntänyt tunnustuspalkinnon hyvästä ympäristöteosta Koneen Säätiölle, joka on perustanut uuden Kullan luonnonsuojelualueen Kemiönsaarelle. Noin 130 hehtaarin alue on nimetty läheisen Kullan kylän mukaan. Joka toinen vuosi jaettavalla tunnustuksella yhdistys kiittää yhteisen ympäristömme ja luonnon elinvoimaisuuden hyväksi paikkakunnalla tehdyistä toimista.

Kullan suojelualueen perustaminen on merkittävä luonnonsuojeluteko. Itsenäisyyden juhlavuoden suojelukampanjassa toteutettuna, se sitoutti suojelutoimiin myös Metsähallituksen, joka vastineeksi rauhoitti läheisen Kivarnäsin alueen. Näiden väliin jäävän jo rauhoitetun Stormossenin suo-alueen kanssa yhtenäisen suojelualueen pinta-ala nousee täten 350 hehtaariin.

Kullan metsän arvokkain osa on reilun 20 hehtaarin kokoinen monimuotoisia elinympäristöjä sisältävä kuusikko, joka on useiden uhanalaisten lajien turvapaikka. Vaikka osa uusien suojelualueiden metsistä ja soista on ojitusten, avohakkuiden ja maanmuokkausten vuoksi biotooppeina köyhtynyt, on monimuotoisuudella rauhoitusten myötä mahdollisuus palautua ja ennallistamistoimin eheytymistä voidaan myös jouduttaa.

Elinympäristöjen häviäminen ja pirstaloituminen on syynä eliölajien radikaaliin hupenemiseen kaikkialla maailmassa. Samanlainen kehitys kotimaassamme on johtanut yli 800 metsälajin uhanalaistumiseen ja 100 metsälajia Suomesta on jo hävinnyt. Tällä hetkellä Etelä-Suomen metsistä yli 140-vuotiaita on vain 0,7 prosenttia metsämaasta, kun juuri vanhat metsät olisivat lajiston monimuotoisuuden säilymisen kannalta avainasemassa. Ekologit puhuvat kriittisestä kynnyksestä. Elinympäristöjen supistuminen 10-30 prosenttiin, johtaa lajien häviämiseen ja sukupuuttoihin. Ja mitä pienempiä sirpaleita elinympäristöt ovat, sitä dramaattisempi on vaikutus.

Metsä- ja suoluonto on monenlaisten taloudellisten intressien kohde eikä biodiversiteetin säilymiselle tai muille inhimillisille tarpeille jää useinkaan tilaa hyödyn kilvoittelussa. Ainoaksi tavaksi säilyttää luonnonympäristöjä on osoittautunut alueiden ostaminen suojelutarkoituksiin ja huoli metsistä onkin näkynyt yksityisten tahojen suojelua varten tehtyinä maan hankintoina.

Koneen Säätiön ympäristöteko on myös osa tätä suuntausta. Suojelualueen hankkiminen on vastuullista ekologista kompensaatioita, johon säätiö on ryhtynyt ”hyvittääkseen säätiön ja sen apurahansaajien aiheuttamia ympäristöhaittoja” .

”Ekologisilla kompensaatiolla tarkoitetaan toimintaa, jossa minkä tahansa yhteiskunnallisen toiminnan aiheuttamia haittoja hyvitetään luonnolle. Koneen Säätiön tavoite on olla vastuullinen ympäristöstä samalla, kun se parantaa maailmaa luomalla edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Perustamalla Kullan luonnonsuojelualueen turvaamme sen kehittymisen kohti luonnontilaa, ja varmistamme, että alue säilyy metsänä myös tuleville sukupolville. Toivomme, että esimerkillämme kannustamme myös muita toimijoita harkitsemaan oman toimintansa ympäristövaikutuksia ja hyvittämään luonnolle aiheuttamiaan haittoja”, perustelee Säätiön hallituksen jäsen professori Janne Kotiaho suojelua.

Kemiönsaaren luonto on toiminut aktiivisesti metsäluonnon säilyttämiseksi 2000-luvun alusta asti ja vedonnut ennen kaikkea metsää omistaviin yhteisöihin. Vapaaehtoisten kansalaisjärjestöjen vaikutusmahdollisuudet ovat lähinnä tiedon jakamisessa ja mielipiteiden ilmaisussa, mutta konkreettiset teot ovat niiden tahojen käsissä, joilla on valtaa ja omaisuutta toteuttaa niitä.

Siksi me kemiönsaarelaiset luonnonystävät olemme enemmän kuin kiitollisia tästä uroteosta, jonka Koneen Säätiö on yhteiseen pyrkimykseemme luonnon suojelemiseksi tehnyt. Se on osoitus juuri sellaisesta vastuun kantamisesta ja toiminnasta, joka antaa toivoa tulevaisuuteen ilmastonmuutoksen ja sukupuuttoaallon ravistellessa planeettaa.

Koneen Säätiö ilmoittaa tavoitteekseen sen, että ”ihmistieteellinen ja ympäristöntutkimus sekä taide ja kulttuuri kukoistavat Suomessa.” Tämän vuoksi vuoden ympäristöpalkinto jaetaankin kulttuuripitoisessa Metsäjuhlassa, musiikin, puheiden, kuvien ja keväisen metsän säestyksellä.