Kone Säätiö erhåller Kimitoöns naturs miljöpris!

Kimitoöns natur rf ger milöpriset åt Kone Säätiö som ett erkännande för en bra miljögärning, för att de har grundat ett nytt naturskyddsområde i Kulla på Kimitoön. Det ca 130 ha stora området har fått sitt namn av byn Kulla i närheten.

Miljöpriset mottas den 19.5 2018 av Kone Säätiös styrelseordförande Hanna Nurminen i Kimitoöns Naturens Skogsfest.

Kimitoöns natur rf är en lokalförening underställd de nationella naturskyddsorganisationerna Suomen luonnonsuojeluliitto och Natur och Miljö. Med naturpriset, som delas ut vartannat år, vill föreningen tacka för gärning ar som gjorts för vår gemensamma miljö och naturens livskraft.

Grundandet av Kulla naturskyddsområde är en betydelsefull gärning för naturskyddet. Förverkligandet av skyddet under självständighetsårets jubileumskampanj för naturskydd ledde till ytterligare skyddsåtgärder. Forststyrelsen förband sig att skydda det närbelägna Kivarnäs området. Mellan de här två områdena ligger det tidigare skyddade myrområdet Stormossen. Den sammanlagda skyddade arealen uppgår härigenom till 350 ha.

Den mest värdefulla delen i Kulla skogen är ett 20 ha stort område granskog med mångsidig livsmiljö, en skyddad plats för ett flertal utrotningshotade arter. Trots att en del av skogarna och myrarna i nya skyddsområden har
blivit fattiga som biotoper på grund av kalhyggen och dikning, kan mångfalden återvända genom fredning.

Orsaken till den radikala minskningen av organismer överallt i världen är att livsmiljöerna för dem försvinner och splittras. En liknande utveckling i vårt land har lett till att över 800 arter i skogsmiljön hotas av utrotning och 100 arter har redan försvunnit i Finland. Det finns endast 0,7 procent skog i södra Finland som är över 140 år gammal. Och det är de gamla skogarna som är i nyckelposition för bevarandet av artmångfalden. Ekologerna talar om en kritisk tröskel. Om livsmiljön minskar till 10-30 procent leder det till att arterna försvinner och dör ut. Och ju mindre livsmiljöerna är, desto mer dramatisk är inverkan.

Naturen i skogar och myrar är mål för olika ekonomiska intressen och oftast finns inte rum f

ör bevarandet av biodiversiteten eller andra humana behov. Det har visat sig att det enda sättet att bevara naturmiljöer är att köpa
upp områden för att skydda dem och oron för skogarna har också visat sig leda till att privatpersoner köper mark för naturskydd.

Kone Säätiös miljögärning är också en del i denna trend. Anskaffandet av Kulla skyddsområde är en ansvarsfull ekologisk kompensation, som stiftelsen har vidtagit för att ”gottgöra de miljöskador som stiftelsen och dess stipendiater orsakar”.
”Ekologisk kompensation innebär verksamhet, där inverkan på naturen orsakad av olika samhälleliga verksamheter kompenseras. Kone Säätiös målsättning är att ta ansvar för miljön samtidigt som de förbättrar världen genom att skapa förutsättningar för modiga öppningar för vetenskap och konst. Genom att grunda Kulla naturskyddsområde, tryggar vi områdets utveckling mot naturtillstånd och garanterar att området bibehålls som skog också för kommande generationer. Vi hoppas att vi genom vårt exempel sporrar också andra att överväga vilken miljöpåverkan den egna verksamheten har och att kompensera inverkan av de skador de orsakat miljön” säger stiftelsens styrelsemedlem professor Janne Kotiaho.

Kimitoöns natur har ända sed

an 2000-talets början aktivt verkat för bevarandet av skogsnaturen och vädjat i främsta hand till sammanslutningar som äger skog. De frivilliga medborgarorganisationernas påverkningsmöjligheter består främst av att sprida information och åsikter, men de konkreta åtgärderna ligger i händerna på dem, som har makt och tillgångar att förverkliga dem. Kemiönsaaren luonto on toiminut aktiivisesti metsäluonnon säilyttämiseksi

Därför är vi naturvänner på Kimitoön synnerligen tacksamma för denna handräckning, som Kone Säätiö gjort för vår gemensamma strävan att skydda naturen. Det är ett bevis på just ett sådant ansvarskännande och arbete, som ger hopp inför framtiden, när klimatförändringen och utrotningsvågorna skakar planeten.

Kone Säätiö meddelar att stiftelsens mål är ”humanvetenskaplig och att miljöforskning, samt konst och kultur blomstrar i Finland.” Därför delas årets miljöpris ut vid en kulturinspirerad Skogsfest, till ackompanjemang av musik, tal, bilder och skogen i vårskrud.