Kemiönsaaren luonto ry:n ympäristöpalkinto 2015 Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukalle

Kemiönsaaren luonto ry on vuodesta 2007 alkaen myöntänyt joka toinen vuosi ympäristöpalkinnon. Tunnustus on yhteisölle tai henkilölle, joka on lisännyt lähiympäristön viihtyisyyttä tai edesauttanut puhtaamman ja rikkaamman luonnon säilymistä kotisaarellamme.

Tällä kertaa Kemiönsaaren luonto ry palkitsee Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukan vuoden 2015 ympäristöpalkinnolla. Diplomi luovutettiin luontokeskuksessa Kasnäsissä lähes koko sen toimintahistorian ajan työskenneelle asiakasneuvoja Bodil Rehnille 30.9. klo 11.

 

_MG_9540Pentti Vähätalo, Bodil Rehn ja Teija Puranen

kly diplomi 2015

Palkinnon perusteluina on Sinisimpukassa tehty pitkäjännitteinen ympäristökasvatustyö. Se on ainoa Saaristomerta – erästä Suomen ainutlaatuisinta luontokohdetta – suurelle yleisölle esittelevä opastuskeskus.

Luontokeskuksen monipuoliset näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden tutustua maksutta saaristoluontoon sekä vedenpinnan ylä- että alapuolelta. Saaristolaiskulttuurin, luontovalokuvien ja luonnosta inspiroituneen kuvataiteen esittely on myös ollut osa keskuksen toimintaa. Viime kesänä luontokerho Apollo tutustutti lapsia luonnon saloihin. Lukutornista löytyy kattava kokoelma saaristo- ja luontotietoutta. Luontokeskuksesta on mahdollisuus saada asiantuntevia retkineuvoja. Vinkkejä Saaristomeren lisäksi saa myös muihin Lounais-Suomen luontokohteisiin.

Saaristomeren kansallispuistoa ja saaristoluontoa on esitelty Sinisimpukassa vuosittain tuhansille kävijöille yli 20 vuoden ajan. Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukka on ollut yksi Kemiönsaaren tärkeimmistä yksittäisistä matkailukohteista. Luontokeskuksen asiakkaina käy koululais- ja leirikouluryhmiä, veneilijöitä, paikallisia ja mökkiläisiä sekä matkailijoita mantereelta.

Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukkaa ylläpitää Metsähallituksen luontopalvelut. Kemiönsaaren luonto ry esittää vakavan huolensa niistä suunnitelmista, joita julkisuudessa on esitetty, että Metsähallitus suunnittelisi sulkevansa luontokeskus Sinisimpukan. Luontokeskuksen toiminta Sinisimpukassa on siis tällä hetkellä uhanalainen, keskuksen kohtalosta päätettäneen tämän syksyn aikana.

Kemiönsaaren luonto ry vetoaa Metsähallitukseen toiminnan säilyttämisen puolesta ja toivoo että sitä päinvastoin kehitetään entistäkin vetovoimaisemmaksi. Yhdistyksen mielestä Sinisimpukan arvokasta ympäristökasvatustyötä ja ainutlaatuisen saaristoluonnon esittelytyötä tulisi kuitenkin jatkaa myös tulevaisuudessa ja keskuksen toimintaan valtion tulisi panostaa aiempaa enemmän. Merellinen luonto on yksi Metsähallituksen keskeisistä painopistealueista. Myös keskus on Kemiönsaarelta yhteys valtakunnalliseen kansallispuistoverkostoon ja luonto- ja retkeilytoiminnan asiantuntijaverkostoon.

Toiminta kestävän kehityksen, luonnon arvostuksen ja monimuotoisuuden säilyttämisen puolesta on tärkeää tulevaisuutemme kannalta ja Sinisimpukka on tärkeä osa tätä ympäristökasvatustyötä Kemiönsaarella. Haluamme kiittää!

_MG_9582
Ville Laitinen, Bodil Rehn ja Puistojohtaja Hanna Ylitalo

Kuvat: Pekka Turunen, Täytekakku: Piia Petäjäjärvi

 

_MG_9554