Meri on parasta Kemiönsaaren luonnossa!

Kemiönsaaren luonto ry osallistui Taalintehtaalla 12.9. järjestettäville Sadonkorjuumarkkinoille kyselemällä ihmisiltä, mikä on parasta Kemiönsaaren luonnossa. Vastausten määrä ylitti odotukset. Päivän aikana oman vastauksensa antoi 142 henkeä. Joissakin vastauspapereissa oli useampia vastauksia lueteltuna.

Vastauksista eniten ääniä sai meri, joka mainittiin 43:ssa vastauspaperissa eli lähes kolmasosassa vastauksista. Seuraavana tuli saaristo 21:llä äänellä, joista neljä ääntä oli suunnattu tarkemmin ulkosaaristolle.

Moni oli myös erittäin huolissaan meren tilasta ja jäi keskustelemaan asiasta. Viime vuoden runsaita sinileväkukintoja ei ole unohdettu,” kertoo kojulla mielipiteitä kerännyt yhdistyksen aktiivi Sanna-Mari Kunttu

Osa jäi pohtimaan vastausta ja lopulta yhdeksän henkeä kirjoitti luonnossa olevan parasta ”kaikki”. Monimuotoisuus ja luonnon monipuolisuus oli lisäksi mainittuna kuudessa vastauksessa.

Metsät ja erityisesti vanhat metsät oli mainittuna kahdeksassa vastauksissa – saman verran sai mainintoja kalliot. Sen lisäksi metsä tuli esiin marjastuksen myötä. Marjat ja marjamaastot oli mainittu yhteensä yhdeksässä vastauksessa, joista kuudessa oli nostettu esiin mustikat. Sienimaastot olivat kolmen mielestä parasta. Vuodenajasta johtunee useammatkin marjastus- ja sienestysaiheiset vastaukset, sillä marja- ja sienestyskausi on parhaimmillaan.

Hakkuiden myötä ovat kadonneet hienot vanhat metsät ja lähivirkistysmetsät, eivätkä ihmiset arvosta yksipuolisia talousmetsiä. Tämä tuli esiin suoraan keskusteluissa ihmisten kanssa.

Vaikka meri on huonossa kunnossa, se ei juuri vaikuta pinnan päällä näkyvään maisemakokonaisuuteen. Sen sijaan metsien voimaperäiset hakkuut muuttavat koko maiseman,” toteaa Kunttu.

Varsinaisesti aktiviteetteja ei kysytty, mutta aktiviteeteista oli suosituin uiminen, jonka mainitsi 5 henkilöä. Etenkin lasten mielestä tämä oli parasta Kemiönsaaren luonnossa! Muista aktiviteeteista mainittiin myös melonta sekä soutaminen.

Hiljaisuuden ja rauhan nosti esiin neljä ihmistä. Abstraktimpia asioita olivat tilantuntu ja avaruus, puhtaus, raikas ilma ja kauneus, jotka kukin saivat 2 ääntä. Yksittäisiä paikannimiä mainittiin yllättävän vähän, mutta kahdesta kolmeen mainintaa saivat mm. Biskopsö, Taalintehdas, Ölmos, Purunpää ja Örö. Näiden lisäksi tuli kymmenittäin yksittäisiä hajaääniä.

Voittajat meri ja saaristo eivät yllätä, olemmehan maailman upeimman saariston äärellä! Kyselyn lomassa syntyneet keskustelut etenkin meren ja metsien tilasta ovat tärkeitä -ihmisillä on aito huoli ympäristön tilasta. Toivottavasti saamme kyselyn myötä uusia aktiiveja toimimaan näiden tärkeiden, yhteisten asioiden puolesta,” summaa Kunttu.

Vastauksia/ Svar:

Mångfålden av natur hav – sjö – äng – skog
De sista gamla skogarna – flygekorrena
Kasnäs – Örö – Bengtskär med kayak
För att den är nära & är mitt i det sköna
Tähtitaivas
Keväällä kurjet tulevat – loppukesällä peurat pihalla omenia syömässä.
Örön saaren luonnonsuojelun arvo! Mm. perhoslajien runsaus!

Kuvat/Bilder: Anna Schauman

sadonkorjuukysely_annas (3)small

sadonkorjuukysely_annas (1)small