Havet är det bästa med Kimitoöns natur!

Kimitoöns natur rf deltog i skördemarknaden i Dalsbruk den 12/9 och frågade folk, vad de tycker är det bästa med Kimitoöns natur. Mängden svar överträffade alla förväntningar. I några svar hade man nämnt flera alternativ.

Flest röster fick havet, som nämndes i 43 svarspapper, d.v.s. i nästan tredjedel av svaren. Nästa favorit var skärgården med 21 röster, varav fyra specifikt till ytterskärgården.

Många var även mycket oroliga över havets tillstånd och stannade kvar för att diskutera ämnet. Man har inte glömt de stora blågrönalgblomningarna i fjol”, berättar föreningens aktiv Sanna-Mari Kunttu som samlade opinioner vid ståndet.

En del stannade kvar för att dryfta frågan och till slut skrev nio människor att det bästa med naturen är ”allt”. Mångfald och naturens mångsidighet nämndes i sex svar.

Skogar och speciellt gamla skogar nämndes i åtta svar och lika många röster fick bergen och klipporna. Därtill nämndes skogarna i samband med bärplockning. Bär och bärställen nämndes i allt som allt nio svar, i sex av dessa nämndes blåbär. Tre människor tyckte att svampställena var det bästa. Detta beror säkert på att bär- och svampsäsongen är som bäst vid den här årstiden.

Med avverkningar har fina gamla skogar och rekreationsskogar försvunnit, och folk uppskattar inte de ensidiga ekonomiskogarna. Detta kom fram i direkta samtal med människor.

Även om havets tillstånd är dålig, har den inte effekt på helheten som syns över ytan. Däremot ändrar de kraftiga avverkningarna hela landskapet”, säger Kunttu.

Man frågade inte särskilt om aktiviteter men av dessa var favoriten simning som nämndes av fem personer. Särskilt tyckte barnen att det var det bästa med Kimitoöns natur! Andra aktiviteter var paddling och rodd.

Tystnaden och ron lyfte fyra personer fram. Mer abstrakta saker var rumskänsla och rymden, renhet, frisk luft och skönhet, vilka alla fick två svar. Förvånande få enstaka ortnamn nämndes men två-tre röster gick till bl.a. Biskopsö, Dalsbruk, Ölmos, Purunpää och Örö. Utöver dessa kom det tiotals enstaka röster.

”Att vinnarna var havet och skärgården förvånar inte – vi har ju världens mest fantastiska skärgård här! De samtal som föddes vid utfrågningen särskilt om havets och skogarnas tillstånd är viktiga: människor är genuint oroade över miljöns tillstånd. Förhoppningsvis får vi genom utfrågningen nya aktiva medlemmar som kan verka för dessa viktiga och gemensamma saker”, summerar Kunttu.

Vastauksia/ Svar:

Mångfålden av natur hav – sjö – äng – skog
De sista gamla skogarna – flygekorrena
Kasnäs – Örö – Bengtskär med kayak
För att den är nära & är mitt i det sköna
Tähtitaivas
Keväällä kurjet tulevat – loppukesällä peurat pihalla omenia syömässä.
Örön saaren luonnonsuojelun arvo! Mm. perhoslajien runsaus!

Kuvat/Bilder: Anna Schauman

sadonkorjuukysely_annas (3)small

sadonkorjuukysely_annas (1)small