Tapahtumia vuonna 2012

Vanhan metsän aarteet -kirja

Kemiönsaaren luonto r.y. julkaisi uuden kirjansa Kemiönsaaren
moni-ilmeisestä metsäluonnosta 16.2.2012 Söderlångvikin kartanossa.

Toim.-julkkari-3

Kevätkokous 21.3. 2012

Pekka Turunen esitteli kuvia Kuolan niemimaalta Villa Landessa.

Kuola-004
Foto: Pekka Turunen

Huuhkaja ja lehtopöllö tutuiksi pöllöretkellä 3.4. 2012

Kevään luontoretkien kausi alkoi Kaj Genbergin järjestämällä pöllöretkellä 3.4. 2012. Kokoonnuimme Taalintehtaan torille iltakahdeksalta pitämään pienen alustuksen siitä, kuinka illan äänimaailma kuulijalle avautuu. Kuuntelimme yleisimpien pöllöjen äänet tallenteena ja läpikävimme nimistöä suomeksi ja ruotsiksi. Pöllöjen nimistä riitti keskusteltavaa. Retkelle osallistunut natiivi viron kielen taitaja valotti pöllöjen mielenkiintoista nimistöä myös viroksi. Opimme mm. että huuhkaja (berguv, Bubo bubo) on viroksi kassikakk. Suomeksi huuhkajalla on monta vanhahtavaa, kansanomaista nimeä kuten hyypiä, hyypiö ja huuhkain.

Kokeneet lintuharrastajat Kaj Genberg ja Markku Harmanen kyyditsivät meidät Söderlångvikin kartanon maisemiin. Illan hämärryttyä kuulimme laiturilta illan ensimmäisen huuhkajan.
Sen laulu on kantava kaksiosainen huudahdus, jonka loppuosa on matala. Kaksiosaisten huutojen väliin jää useita sekuntejakestäviä taukoja.

Kiipesimme myös läheiselle Bötesbergetille uusien pöllöjen toivossa. Korkealta kalliolta avautui näyttävä iltarusko. Pöllöjä emme siellä kuulleet, mutta matkalla pois alueelta seurueen yllätti ohi lentänyt lehtopöllö (kattuggla, Strix aluco), josta sittemmin myös äänihavainto saatiin. Lehtopöllön äänet ovat tuttuja kauhuelokuvien äänimaisemista. Huuto on korkeahkoa, usein väräjävää huutoa tai naukumista. Siitä ruotsinkielinen nimi kattuggla juontaa.

Kiersimme Taalintehtaan ympäristön muitakin saaristomaisemia, ja yhteensä huuhkajia havaittiin äänen perusteella ainakin viisi ellei jopa kuusi yksilöä. Pöllöilta onnistui siis yli odotusten! Illan muita lintuääniä olivat mm. lehtokurppa (morkulla, Scolopax rusticola) ja töyhtöhyyppä (tofsvipa, Vanellus vanellus).

Retkille osallistuminen on mainio tapa tutustua saaren luontoharrastajiin ja jakaa tietoa lajeista, niiden biologiasta ja
kotisaaren luontoarvoista. Tervetuloa osallistumaan tuleville retkille, myös muut kuin yhdistyksen jäsenet! Tällä kertaakin pari uteliasta liittyi yhdistysläisten seuraan, mikä oli varsin ilahduttavaa.

Kiitos Kaj ja Markku!

Petra Nyqvist, Kemiönsaaren Luonto ry:n sihteeri

pollo-kaj

pollo-laiturilla

Luonnonkukkien päivä 17.6. 2012

Luonnonkukkien päivänä sunnuntaina 17.6. järjestimme veneretken Saaristomeren kansallispuiston alueelle, Nauvon Kråkskäriin.

 

vene

Sanna

Kimalaiskävely 19.7. 2012

Kimalaiskävely pidettiin torstaina 19.7. Kemiön Amospuiston alueella. Biologi Salla-Riikka Vesterlund johdatteli retkeilijät kimalaisten maailmaan ja antoi vinkkejä lajien tunnistamiseen.

Lepakkoretki 6.9. 2012

Lepakkoretkelle lähdettiin torstaina 6.9. 2012 Sagalundin kotiseutumuseon ympäristöön. Kokoonnuimme päärakennuksessa, jossa kuuntelimme biologi Kirsi Reposen esitelmän lepakoista. Tämän jälkeen tarkkailimme lepakkojen liikehdintää piha-alueella detektorin avulla.

lepakkoiltanetti

lepakoita-haetaan

Syyskokous 14.11. 2012

Syyskokoukseen keskiviikkona 14.11. 2012 Sagalundissa klo 17.30-18.45. Vuoden tieteentekijä Ilari Sääksjärvi kertoi tutkimusmatkoistaan sademetsiin.