Händelser år 2004

Vårteckenutfärd 3.4. 2004

Vi studerade vårtecken i naturen en solig lördag i Kimito. Deltagarna var 26 av vilka 15 var barn. I kyrkparken sjöng en bofink och vid Brusaby sträckte stackmyrorna långsamt på benen. Lärkan hördes drilla över fälten och ett par tranor cirklade över oss. Efter några lekstunder fortsatte vandringen uppför Himmelsstigen till Telegrafberget där vi grillade korv och drack saft. Vårsolen värmde skönt, fastän det ännu var djupa vita drivor. Nyckelpigorna var redan i rörelse och i Kyrkbacken hade en tussilago slagit ut.

kevatseuranta1

Vårteckenutfärd 2.5. 2004 

Vi studerade vårtecken i naturen en solig lördag i Kimito. Deltagarna
var 25 av vilka 13 var barn.Vitsippor, blåsippor, kabbeleka, vårärt,
backskärvfrö och stor och liten vårlök blommade som vackrast och på kyrkogården sjöng en gulsångare förbryllande vackert.

Fågelutfärd till tornet 16.5.2004 

OBS:  TORNET FINNS INTE MERA!

Söndagen den 16.5 samlades 8 förväntansfulla naturvänner  tidigt på morgonen kl 05 vid parkeringsplatsen till vårt fågeltorn .  

Vädret var klart och kyligt, rimfrost på marken! Men redan uppe vid parkeringskullen började hjärtat dunka snabbare då en stor mörk rovfågel uppenbarade sej över vassen  längre bort. Efter mycket funderande och spanande kom vi till att det var en ung havsörn som redan föregående dag hade observerats av Markku vid hans rekognosering av viken. En ensam orre spelade ute på åker, kanske samma fågel som också förra våren höll till runt kullen.

Under vandringen ut till tornet längs åkerkanten (OBS: trampa inte på den sådda ytan!) lönar det sej att spana och lyssna: Vi såg stenskvätta, buskskvätta i toppen på enbuskarna ned mot vassen och runtomkring flög ängspiplärkan. Den vanliga sånglärkan drillade förstås också över fälten. Ute i vassen hördes sävsångaren och sävsparven syntes tydligt. Enkelbeckasinens spelflykt surrade över strandängen. I björkarna längs diket hördes törnsångare och flere lövsångare.

Under våra två timmar ute i tornet  var dom intressantaste obsarna följande : Ung havsörn igen, fiskgjuse brun kärrhöks hane, 3 skräntärnor, tornsvala (en av de första för i år). Sjöfåglarna, som vanligen dominerar dom fria vattenytorna i viken, saknades nu nästan helt. Bara några enstaka gräsänder paddlade omkring.
Morgonens höjdpunkt var nog den då havsörnen kom flygande rakt mot oss på låg höjd och försvann över skogen bakom tornet, en fin upplevelse!

Också den bruna kärrhökens kretsande över vassen på jakt efter någon sork var en skönhetsupplevelse av stora mått. För att inte nämna fiskgjusens lyckade fiskafänge, den lyckades verkligen inför våra ögon fånga en medelstor fisk som den sen vände rätt i klorna och flög bort för att avnjuta ostörd av andra fåglar.

Efter  ett par timmar i morgonkylan smakade det gott med kaffetermosen. Fram emot åtta tiden var vi mogna att packa in oss i bilarna och styra hemåt. Eller kanske till någon annan fågelplats om man var riktigt ivrig. En fin fågelmorgon var slut.

Kaj

PS. Vid ett snabbt besök den 23.5 såg jag 7 gråhägrar och 2 sångsvanar nere på strandängen som ses från vägen mot Dalsbruk.
PPS. Och i Bjärnå-Koski går alla och väntar på STORKEN !!

NSF-160504-3

De vilda Blommornas Dag i Kimito 13.6. 2004 

Under Matts Cygnels ledning bekantadevi oss med ängsväxter vid prästgården, Brusaby och Gundby gård.  Den kanske intressantaste observationen var en fotbollsstor jätteäggsvamp. Som avslutning på vandringen spelade gitarristen Pentti Hildén stämningsfull
musik på renässansluta och gitarr för picknickpubliken på Prästgårdsängen.

aarno-ja-pentti

Alg-info i Dalsbruk 4.8. 2004

Alg-info med Satu Zwerver i Dalsbruk torget.

leva

Höstmöte 30.11. 2004

syyskokous04