Luonnonkukkien tuoksu 15.6. 2014

Luonnonkukkien päivää vietettiin kesäkuussa retkeilemällä Dragsfjärdin Stormossenin liepeillä. Kahdeksan hengen ryhmä kokoontui tutkimaan ja tunnistamaan kasveja luontoselvittäjä Petra Nyqvistin kanssa. Luonnonkukkien päivän yksi tärkeimmistä merkityksistä on nimittäin oppia tuntemaan luonnon monimuotoisuutta lajikirjon köyhtymisen aikoina.

Retken aikana avattiin joitain kasvien historiallisia merkityksiä. Esimerkiksi rätvänän juuren parkkiaineita osattiin muinoin hyödyntää nahkojen parkitsemiseen. Riidenlieko oli tärkeä lääkintäkasvi josta tehtiin myös kauniita joulukoristeita.

Metsätien päässä oli pieni metsäniitty, jolla kasvoi yllättäen jokseenkin harvinaistunutta heinäratamoa. Heinäratamo esiintyy muinaisten viikinkien kauppareittien varrella, niityillä ja tienpientareilla.
Kaikeksi onneksi myös vuoden hurmaava teemalaji valkolehdokki kukki tien laidalla. Sen kasvaa useimmin metsäniityillä hieman kosteahkolla maalla. Harva kämmeköistämme eli villeistä orkideoistamme tuoksuu niin miellyttävästi kuin valkolehdokki. Sen tuoksu voimistuu yössä. Kukka tunnetaan myös kansantarinoista ja lauluista.

Teksti: Petra Nyqvist