Magisk tystnad under stjärnhimmelen den 24.3. 2015

Kimitoöns natur rf:s uggleutflykt hade i år rekordmånga deltagare. Utflykten startade från Kasnäs Blåmusslan i form av en lång rad bilar.

Innan utflykten hölls föreningens vårmöte som även den lockade till sig tio nya och gamla medlemmar intresserade av föreningens verksamhet. Utöver formaliteter presenterade ordförande programmet för det kommande året 2015.

I år ordnas det en ”De vilda blommornas dag”-utflykt på Örö, som nyligen blivit öppen för allmänheten. Man har också talko mot främmande växtarter och man deltar i September Open i Dalsbruk. Man diskuterade även skyltingen av Galtarby fågeltorn och möjligheten om att rita en karta över öns natursevärdheter och publicera den på föreningens hemsida. Man önskade också gemensamma resor till den nyblivna nationalparken i Tyko samt till Galtarby fågeltorn.

Kuva: Pekka Turunen
Foto: Pekka Turunen

Efter vårmötet fylldes salen till bredden av vänner till ugglor. Utflyktens guide Kaj Genberg från Dalsbruk gav först en kort inledning i ämnet och presenterade olika ugglearter med hjälp av bild och ljud. Föreningen bjöd på kaffe och ordförande hade trollat fram lite delikatesser. Stämningen var glatt porlande när alla klädde på sig varmt och blev redo för den mörka natten utrustade med pannlampor.

Ungefär 15 bilar slingrade sig längs Kasnäsvägen och stannade till vid ställen som Genberg visste var bebodda av ugglor. Mest givande utöver den enskilda berguven var nog den totala tystnaden som man delade som grupp. Det var sen speciell känsla när ett 20-tal människor av olika åldrar stod stilla för att lyssna. Ett sällsynt och vackert sätt att vara tillsammans. När man kom till Dalsbruk ville den största delen av gruppen hem, men de mest entusiastiska åkte ända till Nivelax och Björkboda. Förgäves visade det sig. Men utflykten var oavsett en upplevelse, åter en gång.