Unelmasta todeksi: avohakkuistaan tunnettu Kemiönsaari tekee metsäkysymyksessä toiveikkaan suunnanmuutoksen


Kemiönsaaren kunnassa tehtiin historiallinen metsäpäätös, kun kunnan tekninen lautakunta päätti uudesta kunnan metsänhoitosuunnitelmasta kokouksessaan 21. maaliskuuta. Kokouksen äänestyksessä äänin 6-3 voitti Janne Salosen (sit.) vastaesitys, jonka mukaan vähintään 30% kunnan metsistä on suojeltava ja lopuissa metsissä siirrytään jatkuvan kasvatuksen metsänhoitoon. 

Metsäpäätös on sen mukainen, mitä luonnonsuojeluliike on pitänyt Suomessa valtakunnallisesti hyvänä ja kestävänä tasona. 30% suojelutavoite ei ole tuulesta temmattu, vaan sitä edellyttää myös EU:n biodiversiteettistrategia sekä joulukuussa 2022 hyväksytty YK:n biodiversiteettisopimus. Kemiönsaaren päätös osoittaa päättäväisyyttä luontokadon torjunnassa ja tarjoaa pienelle kunnalle ylpeyden aiheen. Etelä-Suomen metsien suojelussa lisähehtaarit ovat tarpeen koska suojeltua metsää on vain muutama prosentti tuottavasta metsämaasta. Päätöksen myötä voidaan odottaa Kemiönsaarella yli sadan hehtaarin metsien suojelua. 

Kunnan metsänhoitosuunnitelmaa on käsitelty viimeiset kaksi vuotta ja sen yhteydessä monet arvokkaat kunnan omistamat metsäkohteet olivat vaarassa joutua hakkuu-uhan alle. Kemiönsaaren luonto ry on ollut mukana tänä talvena rahoittamassa uhattujen kunnan metsien ammattimaisia luontokartoituksia, jotta arvokkaat metsäalueet voitaisiin pelastaa. Kartoitusten perusteella hieman yli 30% kunnan metsistä on lajistoltaan ja monimuotoisuudeltaan sellaisia, jotka tulee jättää täysin metsätalouden ulkopuolelle ja suojella. Kartoituksen aikana tehtiin muun muassa 240 havaintoa 14 uhanalaisesta punaisen listan lajista. Teknisen lautakunnan päätös vähintään 30 %:n metsäosuuden suojelusta vastaa siis hyvin kunnan metsien suojelutarpeisiin. 

Myös Söderlångvikista hyviä uutisia

Vain viikko ennen teknisen lautakunnan kokousta paikallinen Söderlångvikin kartano julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin kartanon uudesta metsästrategiasta. Kartanon tulevaisuuteen katsova metsästrategia, joka ohjaa suuren 7000 hehtaarin metsäalueen metsänhoitoa, on myöskin metsien suojelulle ja jatkuvalle kasvatukselle myönteinen. Kartano perusteli kurssin muutosta ajan hengen mukaiseksi strategian huomioidessa luonnon monimuotoisuuden, hiilensidonnan, matkailun ja yhteiskuntasuhteet. Kemiönsaaren luonto ry on ollut myös keskeisesti vaikuttamassa Söderlångvikin metsälinjausten muuttamiseksi. 

Kemiönsaarella tehdään nyt koko maan mittakaavassa poikkeuksellisen hienoja ja rohkeita metsäpäätöksiä, jotka edustavat todellista suunnanmuutosta. Kemiönsaari on tullut tätä ennen viime vuosina tunnetuksi kiistellyistä ja laajoista avohakkuista.  Kemiönsaarella asukkaiden ja aktiivien pitkäjänteinen työ kahden vuosikymmenen aikana vanhojen metsien sekä lähi- ja retkeilymetsien puolesta tuottaa nyt tulosta. Vuonna 2022 toteutetun kuntalaiskyselyn mukaan suuri enemmistö (82 %) vastanneista kuntalaisista kannatti esimerkiksi metsien suojelua. 

Tästä suunnanmuutoksesta suurin kiitos kuuluu kaikille, jotka ovat vuosien tai vuosikymmenten aikana toimineet paikallisesti metsien suojelemiseksi ja avohakkuiden rajoittamiseksi. Näihin kuuluvat lukuisat kuntalaiset, vapaa-ajan asukkaat, matkailijat ja kaikki, jotka ovat laittaneet nimensä vetoomukseen tai aloitteeseen, ilmaisseet mielipiteensä sosiaalisessa mediassa tai ottaneet metsien luonto- ja virkistysarvot puheeksi kun siihen on ollut mahdollisuus tai tukeneet Kemiönsaaren luonto ry:n toimintaa. He kaikki ovat uskaltaneet unelmoida, että ehkä vielä joskus myös Kemiönsaarella uskalletaan tehdä päätöksiä, jotka turvaavat hienoja paikallisia ympäristöjä tuleville sukupolville, ja joita päätöksiä voimme ylpeänä pitää hyvänä esimerkkinä muulle Suomelle ja koko maailmalle. Heille kaikille voimme nyt sanoa: me teimme tämän yhdessä.

Suuri kiitos kaikille!