Vuoden 2011 ympäristötekopalkinto Westersin puutarhalle

Kemiönsaaren luonto ry palkitsi Westersin puutarhan ja sen johtohahmon Gunilla Törnroosin vuoden 2011 ympäristötekopalkinnolla 13.6. 2012.

Törnroos palkittiin pitkäaikaisesta työstä luomutuotannon parissa ja ekologisen elämäntavan edistämisestä saarella. Westersin ainutlaatuisella puutarhalla Kiilassa yhdistyvät saaristolaisjuuret, kulttuurielämä ja luomutuotanto.

Kunniakirja-Gunilla

Kemiönsaaren luonto ry:n puheenjohtaja Salla-Riikka Vesterlund piti pienen luovutuspuheen, jossa hän tähdensi luomutuotantoon liittyviä uusimpia tieteellisiä tutkimustuloksia, jotka ovat kiistattomat. Luonnonmukaisin keinoin tuotettu ruoka on niin ympäristön kuin terveydenkin kannalta hyvä valinta.

Kohotimme yhdessä Gunillalle lasit kuohuvaa, ja saimme kuulla hänen ajatuksiaan luomuun päätymisestä.

Gunilla opiskeli luonnonmukaista tuotantoa 90-luvun alkupuolella, jolloin hänelle selvisi, että viljely on järjestettävissä ilman karjan kasvatusta, eli täysin kasvin- ja ravinnekiertoon nojautuen. Kiilan kylän sijaitessa pohjavesialueella valinta ympäristöä vähän kuormittavasta ratkaisusta oli ilmeinen.

Puutarha on vuosien myötä muotoutunut kokonaisvaltaiseksi elämysten tyyssijaksi, jossa kävijöitä kiinnostaa luomumenetelmien lisäksi estetiikka. Lapset opiskelevat puutarhan toimintaa omassa puutarhakoulussa, pienoispuutarhassa.

Teksti & kuvat: Petra Nyqvist

Westers