Kemiönsaaren Luonto ry:n ympäristöteko -palkinto 2009 on myönnetty Skobölejärven suojeluyhdistys ry:lle

Skobölejärvi on maamme parhaimpiin lukeutuva esimerkki järvien pitkäjänteisen ja monipuolisen, talkoohenkisen kunnostustyön tuloksista.

Skobölejärvi on n. 40 ha:n laajuinen ja 8 metriä syvä järvi Kemiönsaaren pohjoispäässä. Järvellä on loma-asutusta ja lisäksi sen rannalla sijaitsee Salon kaupungin leirikeskus. 1990-luvun alun voimakas sinileväkukinta käynnisti järven hoitotyön. Järvi oli hapeton 3,5 m syvyydestä alkaen ja näkösyvyys oli alle 1,5 m.

Loma-asutuksen päästöt on saatu kuriin, syvänteeseen asennettu hapetuslaite, ”roskakalaa” on poistettu mm. nuottaamalla yhteensä 12 000 kg ja käsipelillä kerätty karvalehteä, lisäksi järveen onistutettu kuhanpoikasia ja rapukantaa pyritty elvyttämään väliaikaisella ravustuskiellolla. Näillä toimilla veden tila on saatu kohentumaan. Sinileväon häipynyt ja vesi kirkastunut. Vesi on hapekasta jopa 7 metriin ja näkösyvyys parantunut yli 3,5 metriin.

Työ järven puolesta jatkuu edelleen. Muistoissa mökkiläisillä on vielä sekin aika 1970 luvulla, jolloin järven vesi oli juomakelpoista.