Allekirjoita kuntalaisaloite kunnan metsien suojelemiseksi


Kemiönsaaren kunnan on luovuttava avohakkuista ja suojeltava suojelunarvoiset metsänsä!

Allekirjoita kuntalaisaloite kuntalaisaloite.fi -sivulla:
www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/27535

Kuntalaisaloitteeseen kerätään osallistujia (allekirjoituksia) 20.9. asti.

Kuka voi osallistua aloitteeseen?

Kaikki kunnan jäsenet, myös alle 18-vuotiaat voivat osallistua eli allekirjoittaa aloitteen.

Lisäksi muut kunnan jäsenet kuin asukkaat voivat osallistua aloitteisiin. Kunnan jäseniä ovat asukkaiden lisäksi ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Kunnan jäseniä ovat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee kunnassa.

Kunnan järjestämän palvelun käyttäjät voivat osallistua kyseistä palvelua koskevaan aloitteeseen, vaikka eivät olisi asukkaita kunnassa, jolle aloite on osoitettu.

Aloite avohakkuista luopumiseksi kunnan metsissä

Kemiönsaaren kunnan alueen metsiä on hoidettu viime vuosina valtaosin avohakkuisiin perustavalla jaksollisella metsänkasvatuksella. Sen seurauksena avohakkuut määrittävätkin Kemiönsaaren kunnan maisemaa. Tämä on viime vuosina johtanut monille rakkaiden retkeily-, sienestys-, marjastus- ja metsästysmaastojen heikkenemiseen tai katoamiseen. Myös yhtenäiset metsämaisemat ovat kadonneet ja pirstoutuneet, millä on suuri vaikutus kunnan yleisilmeeseen.

Erityisesti kunnan – siis kaikkien kuntalaisten yhdessä – omistamia metsiä tulisi tämän aloitteen allekirjoittajien mukaan hoitaa siten, että eri metsänkäyttäjien näkökulmat otetaan huomioon. Koska avohakkuut ovat niin yleisiä Kemiönsaarella juuri kunnan omistamissa metsissä tulee nyt pidättäytyä avohakkuista kokonaan metsäluonnon kokonaistilanteen parantamiseksi. Metsien käytössä puuntuotanto ei saa enää olla ainoa vaihtoehto, vaan käytössä tulee huomioida myös luonnon monimuotoisuus ja ilmastovaikutukset, unohtamatta metsien virkistyskäytön arvoa.

Me aloitteen allekirjoittaneet vaadimme, että metsien arvot ja niiden tulevaisuus turvataan. Ehdotamme kuntalaisaloitteellamme, että:
1) avohakkuista luovutaan Kemiönsaaren kunnan omistamissa metsissä kokonaan
2) kunnan omistamissa metsissä siirrytään luontoarvot huomioivaan jatkuvan kasvatuksen metsänhoitoon
3) luontoarvoiltaan korkeat suojelunarvoiset kunnan omistamat metsäalueet suojellaan kokonaan esimerkiksi Metso-ohjelman kautta tai perustamalla yksityisen suojelualueen.

Tausta ja perustelut:
Kemiönsaaren kunta omistaa tällä hetkellä yli 400 hehtaaria metsää. Kunnan metsien käytössä monien kuntalaisten, kesäasukkaiden ja matkailijoiden näkökulma on unohtumassa.

Vuoden 2021 luonnoksessa kunnan metsähoitosuunnitelmaksi avohakkuita suunniteltiin yli kymmenelle prosentille kunnan metsäalueista tulevan vuosikymmenen aikana, joka johtaisi kunnan metsien puuston reiluun vähenemiseen. Kunnan metsät muuttuisivat lähivuosina hiiltä sitovasta hiilinielusta reiluksi hiilipäästöjen lähteeksi ja kiihdyttäisivät näin ilmastonmuutosta.

Uhanalaisille metsälajeille vanhempia metsiä nakertavat hakkuut ovat erityisesti Etelä-Suomessa metsälajiston ensisijainen uhanalaistumisen – siis luontokadon – syy. Tutkimustulokset Suomesta ja muista Pohjoismaista osoittavat yksiselitteisesti, että avohakkuista luopuminen suuremmalla metsäpinta-alalla edistäisi uhanalaisten metsälajien selviytymistä.

Monimuotoisissa metsissä retkeily tuottaa myös tutkimusten mukaan merkittäviä terveyshyötyjä. Metsien luontoarvojen ja samalla retkeilymaastojen sekä sieni- ja marjapaikkoja turvaaminen on hyödyksi myös Kemiönsaarella asuvien ja vierailevien ihmisten hyvinvoinnille ja matkailuelinkeinolle. Lisäksi jatkuvan kasvatuksen metsähoito on pitkällä aikavälillä metsänomistajalle jopa kannattavampaa kuin avohakkuisiin perustava jatkollinen kasvatus, muun muassa koska kulut metsänomistajalle alenevat merkittävästi.

Allekirjoita kuntalaisaloite:
www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/27535